Alltid snabba leveranser

Frakt alltid endast 69 kr

Bmx - historia och sporten idag

Bmx i historien och idag (en tidsresa)

BMX cyklar, eller Bicycle Motocross som förkortningen står för, är tillverkade för att användas både till tävling och som lekcykel.

Det hela startade i början på 70-talet då barn och unga började cykla med deras cyklar i terräng för att på så sätt imitera sina motocrossidoler av den tiden.

Cykeln som allt började med var en Schwinn Sting-Ray. Den var tillgänglig för många och passade, på grund av sin storlek, till att användas i terrängen.

Den ikoniska motocross filmen ”On Any Sunday”, en dokumentärfilm från 1972, har givits en hel del credd för att den hjälpte göra bmx till en mer känd sport.

Bmxen blir organiserad

Under året 1977 så bildas ABA (American Bicycle Association) för att finnas som en nationell samordnare för bmxsporten.

I april 1981 togs nästa steg då det bildades ett internationellt förbund, International BMX Federation. Redan året därpå -82, hölls det första världsmästerskapet.

I januari 1983 blev så BMX intaget i den stora internationella cykelorganisationen Union Cycliste Internationale eller UCI.

År 2008 kom ytterligare en stor milstolpe då Bmx för första gången fanns med på OS-programmet.

Vad är och består en bmxcykel av?

BMX cyklar är designade för många olika ändamål utöver racing cyklar till tävling.

Olika modeller är menade för att användas till street (gatu- & stadsåkning), park (främst skateparker) och dirt (hopp byggda i terräng).

Cyklarna är tillverkade i olika sorts stålmaterial, allt beroende på prisklass.

Billigare enklare cyklar tillverkas i enkelt aluminium eller billigt stål. Till bmxcyklarna i mellansegmentet används hi-tensile (Hi-Ten) och även chromoly stål. Till cyklarna i toppsegmentet används nästan uteslutande 4130 chromoly, eller generation 3 chromoly.

När det populära kassettnavet introducerades skedde en stor förändring på cyklarnas utväxling. På äldre cyklar hade man ofta en utväxling med 44 tänders drev fram och en 16 t bak medan dagens cyklar använder sig av mycket mindre och kompaktare drevning. Till exempel 36-13, 33-12, 30-11, 28-10, 25-9 och ibland så litet som 23-8. Fördelarna med den mindre utväxlingen är den lättare vikten och att markfrigången ökar.

Det gamla klassiska frihjulsnavet finns dock kvar och används fortfarande, dock inte lika ofta. Detta då man inte kan ha mindre än ett 13 tänders drev på baknavet och detta är för stort för en hel del åkare. Det är även så att frihjulet tenderar av fastna eller låsa sig mer ofta.

De flesta freestyle bmxer har hjul med 36 ekrar fram, även om det ibland förekommer framhjul med 48 st ekrar för extra styrka och hållbarhet. Bakhjulet har ofta detsamma antalet, 36 st, speciellt om det är en dirt bmx.

Till street och flatland cyklar används istället 48 ekrar då det ger bättre motståndskraft vid olika sorters påfrestningar.

Den normala hjulstorleken för en bmx är 20 tum, står det inget annat har cykeln alltid 20″ hjul. Dirt och freestyle bmx:er kan dock även ha mindre hjul, t ex 16″ eller 18″ som passar till yngre eller mindre cyklister.

Tillverkare så som Sunday och Haro, samt många med dem, har tagit fram och tillverkat cyklar med 24″ stora hjul istället för den normala 20-tummaren. Dessa större kallas Cruisers och passar till längre och större personer som inte är helt komfortabla på den mindre varianten.

När det gäller hjulens axlar är det vanligast fram med en 3/8”,  även om även 14 mm ibland används. Bak används dock nästan alltid den grövre 14 mm axeln och anledningen är att den får ta emot större smällar och mer påfrestning är fram.

Bmxens olika grenar och inriktningar

En Bmx cykel kan användas till mycket olika sorters cykling.

Original bmxen var till för racing. Dessa cyklar är oftast lätta och har lite grövre däcksmönster för att få bättre fäste på banan.

Att cykla dirt är numera väldigt populärt och speciellt med en bmx cykel. Det finns även cyklar designade just för detta. Vid dirtcykling hoppar man i uppbyggda hopp, ibland genom en hel slinga, och gör stora eller små trick.

Bmx cykeln kan också köras på gatan, skateparken eller i ramp. Då kallar man det istället friåkning och flatland.

Street bmx kan beskrivas som att du i staden cyklar på vad som kan cyklas på, det kan röra sig om trappor, bänkar, räcken och andra fast objekt. Det är bara fantasin och kunnandet som sätter stopp.

Flatland bmx kan närmast beskrivas som balett på cykel, de kör på ett platt underlag och gör där diverse trick. Kan vara riktigt kul att se och man blir ofta väldigt imponerad över den oerhört höga nivån.

Riktigt snabba leveranser

Med allt i eget lager kan vi skicka dig din order direkt.

Frakt endast 69 kr

Alltid endast 69 kr i fraktkostnad. Oavsett paketstorlek.

Välkända varumärken

Bara cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Betala med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.