Att tänka på när du köpt Bmx

Att tänka på när du köpt Bmx

En bmxcykel är i grund och botten en väldigt enkel konstruktion. Den har sin ram och hjul osv men jämfört med andra cyklar så saknar den en rad detaljer.

Det kan vara positivt då det många gånger också är de som strular mest på andra cyklar, till exempel växlar på mountainbikes.

Trots sin enkelhet finns det saker man bör tänka på efter att du köpt din nya Bmx.

Vi listar några här nedan.

Förvänta dig inte att den kommer hålla i all evighet

Saker slits och går sönder, ju hårdare du kör (eller kraschar), desto snabbare kommer din cykel att börja bli sliten. Så är det bara och man får gilla läget.

En bmxcykel är till för att användas och användas hårt. Sedan är det naturligtvis så att du får vad du betalar, tro inte att en cykel för 1500 kr kommer att fungera lika bra och tåla lika mycket som en för 7000 kr.

Var istället förberedd på att prylar går sönder men låt inte det hindra dig från att cykla. Lär dig istället att meka med din cykel, det kommer du ha fördel av samtidigt som det är billigare än att behöva lämna den till en cykelverkstad.

Tänk också på att en ny bmx har lite inkörningsperiod. Det betyder att delar såsom styrlager, kedja, ekrar och övriga bultar kommer behöva kollas och kanske dras åt efter de första turerna du gör på den nya bmxcykeln.

Små detaljer och komponenter kan göra stor skillnad

Komponenterna på en cykel kan göra den till en bra cykel, eller till en dålig. Det gör även stor skillnad på priset, antingen blir den dyr med bra delar eller så blir den billigare med lägre kvalitet. Så titta verkligen genom cykelns spec för se vilken sorts kvalitet det är du köper check.

Om den är specad med komponenter från märkesnamn som Shadow, Odyssey eller SNAFU så vet du att det handlar om bättre delar än enklare standardprodukter som en del kompletta cyklar har.

Ett annat tips är att titta efter en cykel med liten utväxling. En litet drev fram innebär större markfrigång och därmed minskar risken att slå i, samtidigt som vikten är lägre. Fastna bara inte vid att du måste ha ett 25 tänders drev, det fungerar lika bra med ett 30T.

Skulle dock cykeln komma med ett 45T drev så ska du nog dra öronen åt dig, cykeln är förmodligen ganska så daterad och inte ett intressant objekt för dig.

Se till att kolla upp bmxens vikt

Med rådet att du ska ha koll på vikten menar vi inte att du måste välja en superlätt cykel för att kunna använda den på ett bra sätt.

Men en lättare komplett bmx betyder ofta att man inte har sparat in på komponenterna på den utan satsat på kvalitetsprodukter tillverkade i bra material.

De flesta delarna på eftermarknaden är av lättare typ (och starkare) än de ofta förmonterade stål delarna. Samma gäller ofta för ramen, en bättre cromoly ram är lättare och starkare än en byggd med sämre billigare stål. Många bmxåkare säger och känner att en lättare cykel är enklare att kontrollera och låter dig bestämma mer i din åkning, du kommer därför förmodligen också bli mindre trött. Detta är något även vi har upplevt och instämmer i.

Titta efter tätade lager

Tätade lager i hjulnav, vevlager, pedaler och styrlager kommer att minska underhållet och risken för ras under en längre period än med otätade. Titta därför efter så mycket tätade lager som möjligt på din tilltänkta bmx.

Otätade (unsealed) lager är mycket billigare men behöver klart mer underhåll än tätade (sealed) diton.

Lager är något man inte alltid tänker på så länge de fungerar men så fort det börjar tappa så märks det tydligt. Ett dåligt otätat lager kommer att innebära glapp, ljud och ostabilitet. Det kan lätt göra att hela cykel känns som skit och tyvärr kan det inverka ganska mycket på din åkupplevelse. Satsa därför på tätade lager i så stor utsträckning som möjligt.

Skulle det finnas mycket otätade lager på din cykel så se till att sköta om dem och de dem lite kärlek (fett) i så fall.

Var noga när du bygger ihop cykeln efter köpet

När du beställer en komplett bmx från en onlinebutik kommer cykeln inte till dig monterad och färdig att cykla på. Utan den kommer i en kartong och du kommer att behöva skruva dit pedaler, framhjul och styre. Du kommer förmodligen också behöva att justera in bromsen/bromsarna.

Skulle det vara så att du känner dig osäker och inte riktigt vet hur du ska bygga ihop cykel, det är dock inte speciellt svårt. Så ta istället med den till en kompis som har bättre koll eller sväng förbi din lokala cykelhandlare. De kan hjälpa dig.

Det är som sagt inte speciellt svårt men det kan vara skönt att få hjälp, tråkigt att förstöra något på en ny cykel innan du hunnit cykla på den.

Där har du en rad med fasta tips. Men krångla inte till det alltför mycket ändå. Gå på känsla och köp cykeln du helst vill ha. Du kommer att ha väldigt skoj hur eller hur.

Ride on!

Liknande Artiklar